Tinel Comité

ComitéTinel Comité

Kort na het overlijden van Edgar Tinel (28/10/1912) werd een comité opgericht en werden fondsen geworven voor de oprichting van een grafmonument. Daarbij aansluitend begon men al heel vlug allerlei herinneringen te verzamelen die de basis zouden vormen voor het Tinelmuseum. Het comité stelde zich als doel de herinneringen aan Tinel levendig te houden: zijn muziek uitvoeren en herinneringen aan hem bewaren in het Tinelmuseum. De gemeentelijke en geestelijke overheid vormden samen met enkele onderwijzers het comité. Het waren vooral deze laatsten die zich voor de kar spanden. We vermelden hier speciaal Karel Verschelden, Jozef Verschelden en Marcel De Vos. En er was steun van de hele gemeente.

Midden de jaren twintig werden er tal van muziekavonden en voordrachten georganiseerd. Op 2 augustus 1931 tijdens de Tinelfeesten was de inhuldiging van het grafmonument een hoogtepunt. Ondertussen had men voldoende materiaal verzameld om een "museum" te openen. Documenten en herinneringen werden op tafels – gewoonlijk op de eerste verdieping van het toenmalige gemeentehuis – tentoongesteld. Na de festiviteiten werd alles weer opgeborgen tot de volgende keer.

In 1963 kwamen er twee lokalen vrij op het gelijkvloers van het geboortehuis van Tinel en kon de verzameling daar permanent tentoongesteld worden.

In 1976 (de fusie van de gemeentes kwam eraan) kreeg het Tinelcomité een juridisch statuut: het werd Tinelmuseum vzw. Van het comité maken nu zowel leden van de Tinelfamilie deel uit als Sinaainaren uit de culturele sector en kinderen van de leden van de vorige generatie.

Op zaterdag 17 oktober 1992 werd na een lange lijdensweg het huidige museum ingehuldigd op de eerste verdieping van het geboortehuis van Tinel.
Het comité gaf vanaf 1987 tot 2013 ook een Tinelkrant uit.
Mits een jaarlijkse minimumbijdrage van minimum 5 euro kan men lid worden van de Tinelkring.
Je krijgt dan de nieuwsbrief toegezonden via mail of post.
Overschrijving naar:
Edgar Tinelmuseum van Sinaai VZW
IBAN : BE56 4013 5175 8188
BIC : KREDBEBB

Samenstelling comité

Mevr. Nelly MaesVoorzitter
Mevr. Daniëlle De MeulenaerOndervoorzitter
Dhr. Bert D’HaeseLogistiek medewerker
Mevr. Rita GeerinckLogistiek medewerker
Dhr. Marc LaceurSecretaris, penningmeester en webmaster
Mevr. Marijke BollaertLogistiek medewerker
Dhr. Jan MeganckConservator en gids
Mevr. Maria NyikaLogistiek medewerker
Dhr. Aubert TinelLogistiek medewerker
Dhr. Dirk VermeirenProgrammator

Image