Tinel Museum

MuseumHet Edgar Tinelmuseum

Image

Image

Image

Image

Kort na het overlijden van Edgar Tinel (28/10/1912) begon men al heel vlug allerlei herinneringen te verzamelen die de basis zouden vormen voor het Tinelmuseum. Op 2 augustus 1931 tijdens de Tinelfeesten was de inhuldiging van het grafmonument een hoogtepunt. Ondertussen had men voldoende materiaal verzameld om een "museum" te openen. Documenten en herinneringen werden op tafels – gewoonlijk op de eerste verdieping van het toenmalige gemeentehuis – tentoongesteld. Na de festiviteiten werd alles weer opgeborgen tot de volgende keer.

In 1963 kwamen er twee lokalen vrij op het gelijkvloers van het geboortehuis van Tinel en kon de verzameling daar permanent tentoongesteld worden.
In 1976 (de fusie van de gemeentes kwam eraan) kreeg het Tinelcomité een juridisch statuut: het werd Tinelmuseum vzw. Onder de kundige leiding en bezieling van wijlen Jo De Vos, kreeg het museum een nieuw elan.
Op zaterdag 17 oktober 1992 werd na een lange lijdensweg het huidige museum ingehuldigd op de eerste verdieping van het geboortehuis van Tinel.

Opening museum :
Op Erfgoeddag, Open monumentendag en het laatste weekend van september ter gelegenheid van Kunst uit Sinaai.
Na afspraak : Jan Meganck 03/772.45.13 0476 562258 janck@skynet.be
inkom gratis